VÄLKOMNA TILL MONSTERRACE!

Vi vågar påstå att det är den absolut häftigaste motorsporten. Våra förare älskar att bjuda er i publiken på en show ni sent ska glömma. De hoppar, kör på bakhjulen, kör på framhjulen, välter och framförallt så TÄVLAR de. INGEN vill komma tvåa, ALLA vill vinna. De vill vinna kvalet de kör just nu, de vill vinna finalen, de vill vinna den åtråvärda pokalen ”Race of the day” och de vill vinna hela Monsterrace Cup.


Monsterrace körs i tre klasser; Smallsize, Midsize och Fullsize. Det är framförallt storleken på bilarna som avgör vilken klass de kör i. Ibland har vi även en Prova-på-Monsterrace-klass. Den är för de som vill testa att köra Monsterrace före de köper eller bygger en egen monsterbil. Då kan man tävla med t ex en skogsjeep med lite förstärkningar som gör att den håller för Monsterrace.


Vi börjar alltid dagen med en förarpresentation. Då rullar ALLA bilarna in på banan samtidigt och vår speaker berättar lite kort om varje förare och bil.


Därefter drar kvalificeringen igång direkt. I kvalificeringen gäller det att ta sig i mål på en bra tid, en kvaltid. En bils bästa kvaltid ligger till grund för vilken annan bil den får möta i finalerna. Alla bilar får köra 3 kvalrundor och när de rundorna har körts så sätts en preliminär finalstege upp i depån. Där kan varje förare se vilken bil han eller hon får möta i sin första finalrunda. När alla har sett den preliminära finalstegen börjar tidsförbättringen. Det är 20 minuter då alla får köra så många kvalrundor de vill för att försöka förbättra sin kvaltid. Förbättrar de sin tid kanske de får möta någon annan i första finalrundan. Det kan bli oerhört spännande. Plötsligt kör en bil i mål på en supersnabb tid och då ändras hela finalstegen. Då får de andra förarna i samma klass bråttom att köra en ny kvalrunda för att kunna köra ännu snabbare. Ibland delas det även ut pris för snabbaste kvaltid i varje klass. Då kommer bilarna ut på banan extra många gånger.


Efter kvalificeringen så har vi paus i programmet. Då öppnar vi depån så att ni i publiken kan gå in och titta närmare på bilarna och alla som hör till teamen. Ni kommer rakt in i händelsernas centrum. De lagar bilar, äter mat, skriver autografer, pratar med er i publiken och hjälper varandra att laga bilarna så att alla kan köra i finalerna. För även om de tävlar mot varandra ute på tävlingsbanan så är alla kompisar och vi har en härlig gemenskap. Alla hjälper alla och de svarar gärna på frågor från er i publiken. Ibland kan barnen få provsitta en monsterbil i pausen, det är extra spännande. En monsterbil ser INTE ut som en vanlig bil inuti.


Efter pausen drar allvaret igång. Det är i finalerna det gäller! Vinna eller försvinna… Bilarna möts två och två och tävlar om att komma vidare i finalstegen för att förhoppningsvis kunna stå som vinnare högst upp på prispallen i slutet av dagen. Ibland blir det en plats ledig i första finalrundan. Då kan bilarna som förlorar ändå komma vidare genom att bli Lucky Looser. Den som har bäst tid bland de förlorande bilarna får den platsen. Till slut står de två bästa i varje klass på startlinjen och ska göra upp om segern. Ojojoj, då är de taggade och fokuserade. Finalerna bjuder alltid på spektakulär körning.


Efter finalerna sker prisutdelningen då de tre bästa i varje klass får ära, berömmelse, pokal och folkets jubel. Stanna gärna kvar och kolla, precis i slutet brukar pokalen för ”Race of the day” delas ut. Då väljer tävlingsjuryn ut den bil som enligt dem har kört dagens finaste, fräckaste eller mest spektakulära rundan. Håller du med tävlingsjuryn? Vinner rätt bil pokalen?


Under tävlingsdagarna samlar alla bilarna poäng genom sina kvaltider och finalplaceringar. Poängen läggs ihop i en cup där årets samtliga tävlingar ingår; Monsterrace Cup. Att vinna cupen är det mest ärofyllda i Monsterrace, det är alla förares mål.
Vanliga frågor


F: Var kan jag läsa mer om bilarna?


S: På bilarnas egna sidor här på hemsidan kan du bland annat läsa om vilken placering i Monsterrace Cup bilen har haft de senaste tre åren. Där hittar du också massor av information om bilarna och förarna.


F: Kan jag ställa upp med morsans Volvo XC70 i Monsterrace?


S: Nej det går ju inte, om inte annat för att morsan nog inte blir så glad…. Vill du veta mer om de olika kraven för de olika klasserna klickar du på FÖRARINFORMATION i menyn högst upp på sidan.


F: Hur hittar jag vilka tävlingar som finns och hur hittar jag dit?


S: Under fliken TÄVLINGAR/KOMMANDE TÄVLINGAR hittar du information om årets tävlingar.


F: Vem kan svara på frågor om Monsterrace?


S: Om du undrar något om en särskild tävling läs på tävlingens sida där du hittar allmän information om just den tävlingen och kontaktuppgifter. Är det en fråga om sporten Monsterrace så kontaktar du oss på kontakt@monsterrace.nu


F: Får man gå in i depån och kolla på bilarna?


S: I pausen mellan kvalificeringen och finalerna får publiken gå runt i depån och kolla på bilarna och träffa teamen. Övrig tid är depån stängd för alla utom teamen och funktionärerna. Vi ber er respektera våra avspärrningar, de är till för er säkerhet.


F: Jag vill stötta sporten, hur gör jag?


S: Vi säljer tröjor och andra artiklar i vårt Monsterrace-tält på tävlingarna. Titta gärna in och se om ni hittar något ni vill ha. Du kan också bli stödmedlem i vår förening SMDA. Ansök om medlemskap här


F: Är tävlingsområdet anpassat för personer med funktionshinder?


S: Vi har parkeringsplatser och publikplatser utformade för dig med funktionshinder. Prata med personalen så hjälper de dig tillrätta.


F: Hur gör man om man vill börja köra Monsterrace?


S: Visst verkar det häftigt! Är du intresserad av att börja köra Monsterrace så kan du höra av dig till oss på kontakt@monsterrace.nu


Scandinavian Monster Drivers Association (SMDA)


Monsterrace arrangeras av föreningen SMDA i samarbete med

lokala organisationer. Varje år arrangerar vi Monsterrace Cup med deltävlingar runt om i Sverige.


Läs mer här

Alla kan bli medlemmar i SMDA


Förare, funktionärer, teammedlemmar och fans, ALLA är välkomna! Är du intresserad av att bli medlem i föreningen kan du ansöka om medlemskap här

Copyright © Scandinavian MonsterDrivers Association (SMDA).